Jørgen D. og Kristian P.

Trender 2010: 7) Brukervennlige samhandlingsverktøy

Digitale tjenester, Tjenestedesign 18 kommentarer

De fleste samhandlingsverktøy som SharePoint, Lotus Live og til og med Google Wave er fortsatt for kompliserte å sette opp og bruke, men noe er i gjære. Basecamp fra 37signals har vært en suksess blant mindre virksomheter, og 2009 ble gjennombruddsåret for enklere verktøy som Yammer (en slags intern Twitter-tjeneste for bedrifter) med en veldig lav terskel for bruk.

Vi har også sett mer huslige former for samhandling der familier flytter kalenderen fra kjøleskapsdøren til internett.  Andre eksempler på basecamp_logogruppearbeid som kunne blitt enklere med gode verktøy er når en vennegjeng skal planlegge en ferie, eller holde et arrangement sammen.

Rett nok er Google Wave foreløpig kun tilgjengelig i en (tradisjonen tro) lite eksklusiv beta-versjon, men sammenlignet med når de løftet standarden for e-post med den første versjonen av Gmail er forskjellen påtakelig. De store aktørene har foreløpig ikke kommet med målrettede løsninger som egner seg for mindre bedrifter eller privat bruk, og stort sett er feltet preget av en flora av mindre start-ups som med vekslende hell forsøker å kombinere sosiale mediers kraft med prinsippene fra det hårete dyret «samhandling».

Begir man seg ut i et minefelt der kommunikasjonen er så kompleks at regler, kutymer og etablerte former må til for at samhandling virkelig kan bli nyttig, eller venter vi bare på at noen skal knekke nøtten?

Det vi ønsker oss er verktøy med funksjonalitet for samhandling, men med den lave terskelen for bruk som for eksempel Yammer har.

Hvorfor: Når våre liv i stadig større grad flyttes ut i skyen oppstår det nye behov for samhandling, men vi trenger verktøy som er enklere å bruke enn Google Wave og SharePoint, men med rikere funksjonalitet enn lynmeldinger og e-post.

Hvorfor ikke: Samhandlingsverktøy er fortsatt mest relevant i en jobb-kontekst, hvor man trenger strukturen og formalismen som mer avanserte verktøy kan tilby. Våre personlige liv er for fragmenterte og uforutsigbare for å kunne bruke samhandlingsverktøy effektivt.

I går: Streaming og service on demand

I morgen: Det nye grensesnittet