Jørgen D. og Kristian P.

Trender 2010: 8) Det nye grensesnittet

Tjenestedesign 7 kommentarer

Husker du de gode gamle dagene da PC-en stod på bordet og mobiltelefonen i lomma bare var …en telefon? I en tilværelse fylt til randen av PC-er, Netbooks, iPhones, MP3-spillere, Kindles, PDA-er, PSP-er – som overlapper mer og mer i funksjonalitet og bruksområder – blir det stadig vanskeligere å vite hvilken dings du skal bruke til hva.

Mange oppgaver kunne godt trengt en dings et sted midt imellom en PC og en mobiltelefon, som å lese magasiner, bøker, nettsider eller se på film mens du er på farten. Svaret kan være tablettablets; bærbare enheter med større skjerm enn mobiltelefoner, berøringsskjerm fremfor tastatur, og som generelt er enklere og mindre enn bærbare laptops og Netbooks.

Ryktene om en Apple-lansering har gått lenge, og er forventet forholdsvis tidlig i 2010. Vil den bli som en stor iPhone eller en liten Macbook med trykkfølsom skjerm? Apple holder som alltid kortene tett til brystet, så vi får vente og se, men Apple har definitivt gjort det før. Microsoft var tidlig ute med en laptop med tablet-skjerm (allerede i 2001). De har nå en booklet på trappene kalt Microsoft Courier, med to skjermer hengslet sammen som sidene på en bok, og den ser også meget lovende ut.

Hvorfor? Alle forsøker hele tiden å tøye grensene for hva hver enkelt gadget skal være, men likevel er laptopen fortsatt iblant for stor, og mobiltelefonen for liten. Med en tablet til film og surfing kan man igjen kjøpe mindre telefoner. Teknologien for eBook-lesere vil være langt mer velegnet for romaner og lengre tekster, men kommer til kort for glossy magasiner.

Hvorfor ikke: Mindre, bærbare PC-er med trykkfølsomme skjermer, PDA-er og eReaders dekker det samme behovet. Elektroniske bøker har ennå ikke kommet i stor skala, og vi tror skjermteknologien brukt i Kindle, Sony eReader og tilsvarende vil være overlegen når det kommer til å lese bøker og lengre tekster på skjerm. Spektret av dingser kan allerede være for stort til å klare å skape behov for ennå en til.

I går: Brukervennlige samhandlingsløsninger

I morgen: iPhone-killers