Bellona-bordet: miljø og multi-touch
Kritiske systemer og applikasjoner 2 kommentarer
Denne høsten har jeg jobbet med verdens feteste interaksjonsprosjekt: Bellonas 101solutions bord.

Multitouchbord med tracking
Kort fortalt er det snakk om et multitouchbord med tracking, som betyr at 1) mange kan ta på bordet på en gang og 2) bordet kan lese av koder som legges på det. Kodene kan være trykket på kort eller andre gjenstander. For Bellona betyr det muligheten til å vise sammenhengen mellom løsninger, sektorer, barrierer og utslipp på en interaktiv og pedagogisk måte. Og det var akkurat det vi gjorde!
Etter to og en halv måneders intens jobbing hadde vi greid å oversette Bellonas budskap til et interaktivt grensesnitt. To eksemplarer av bordet ble sendt ned med Bellonas delegasjon til COP15 nå i desember. Jeg fikk lov til å følge med de tre første dagene og observere folks møte med bordet.
Folk elsket bordet
Jeg var fryktelig spent på hvordan folk ville reagere, litt bekymret i grunn. Det gjenstod mye finpuss på grensesnittet da bordet ble skippet nedover. De tre dagene i København var over all forventning. Både bordet på Rådhusplassen og i Bellasenteret ble godt besøkt – folk flokket seg rundt og brukte gjerne 5 og 10 minutter på det. I paviljongen på Rådhusplassen var det til enhver tid en eller flere representanter fra Bellona eller Statkraft ved bordet, som kunne fortelle folk om miljøløsningene. Da kom bordet virkelig til sin rett. Bortsett fra de med mindre enn 15 års livserfaring, var alle litt nølende ved siden av bordet, foran trykkskjermen og alle kortene. De stod gjerne og kikket litt på andre som var i gang uten å selv prøve. Med Bellona- og Statkraftfolk ved bordet til å veilede dem litt på vei, gikk alt som en lek. De besøkende turte å ta bordet i bruk da de ble vist litt hvordan det funket, og Bellona og Statkraft kunne fortelle om de fornybare kraftkildene på en nettopp den engasjerende måten vi ønsket oss.

I bordet fikk Bellona og Statkraft et fantastisk pedagogisk virkemiddel som visualiserte det de fortalte om når det fortalte om det. Og folk forstod. Og ble stående og lytte. Lenge. Det var veldig imponerende, og mer enn det jeg så for meg. To instituttledere ble så fasinert av informasjonen de fikk gjennom bordet at de ba oss sende rapporten grensesnittet var tuftet på. Bordet skapte rett og slett utrolig mye interesse rundt de problemstillingene Bellona ønsket å ta opp.
Tekniske utfordringer
Det er fortsatt endel utfordringer vi ikke har greid å jevne ut med bordet. Trackingen på bordet er gjort ved hjelp av kameraer under LCD-skjermen vi trykker på, og de er sensitive overfor infrarødt lys. Inne i Bellonasenteret der det var kontrollert belysning som holdt seg helt jevn hele dagen, opplevde vi at én grundig kalibrering av kameraene etter hver oppdatering (som det var en del av, ettersom bordene fortsatt var work-in-progress da de ble sendt nedover) var nok til å gjøre bordene gode å trykke på – det vil si at det responderte slik det skulle på fingrene våre. Men i paviljongen der dagslyset kom inn gjennom store vinduer og dermed gjorde at belysningen ville endre seg kontinuerlig hele dagen, ville bordet stadig bli vanskeligere å interagere med, og vi var avhengige av hyppige kalibreringer gjennom hele dagen.

Stort potensial
Til tross for de tekniske utfordringene, er dette en uhyre spennende teknologi å jobbe med. Formidlingspotensialet er enormt. Ettersom tiden var så knapp før bordet måtte være klart til København, og konteksten for bordene tilsa det, gikk vi for et relativt enkelt grensesnitt – der antall variabler per element ble holdt på et relativt lavt nivå. Men det er ingenting i veien for å legge inn mer komplekse systemer for tyngre pedagogisk formidling – og på et tidspunkt ønsket vi også å gjøre det.
Nå som konferansen er over, skal bordene hjem til Bellona i Oslo. Forhåpentligvis vil vi kunne utforske mye mer av potensialet i bordet i forhold til miljøformidling i året som kommer.
Se video av bordet på le Monde (klikk på «entrez» i den store boksen)
Les om bordet på halogen.no – 101 løsninger på berøringsskjerm
Se video fra den store åpningsdagen – ikke akkurat smooth take-off, men gøy likevel (nrk.no)