Marius Vikene

Voddler blir ikke filmens Spotify

Tjenestedesign 7 kommentarer

Vi trengte ikke å komme særlig langt inn i 2010 før jeg skal forsøke å ta livet av en av trendene Kristian og Jørgen lansert før jul. Jeg har hatt mitt første møte med Voddler.

Det har vært mye snakk og spenning knyttet til denne løsningen som har blitt kalt ”Spotify for film og TV”. Det var derfor med en viss interesse jeg i forrige tok i bruk min invitasjon til Voddler.

Vanskelig installasjon

Allerede i installasjonsfasen begynte jeg å ane at det var ugler i mosen. Følelsen av at det var jeg som var dum var påtrengende. Denne følelsen har jeg ikke hatt med programvare på mange år. Ikke fordi jeg selv har blitt så mye flinkere i å håndtere programvare, men fordi leverandørene har forstått at ikke alle brukere har mellomtekniker’n i EDB.

Installasjoner skal gå glatt, det er suksesskriterium. Skulle noe likevel feile, skal vi få en hjelpsom feilmelding. Feilmelding fikk jeg, men til mye hjelp var den ikke, jeg tydet den til ”Voddler krangler med brannmuren din” og oppfordret til å gå til sidene for teknisk support. Det ble svært tydelig for meg hvor viktig god Tone-of-Voice er på hjelpesider. Svaret stod nok ett eller annet sted på sidene, men jeg klarte ikke å trenge gjennom ingeniørspråket og finne det jeg lette etter. Etter litt knoting med brannmuren min fikk jeg til slutt Voddler til å snurre.

Tastaturbasert styring

Inne i selve klienten ble jeg møtt av en melding om at Voddler kun lot seg styre ved bruk av tastaturet, dette tydeligvis fordi de ønsket å gi meg en mer fjernkontrollaktig opplevelse. Voddler er såpass frekke at de hevder at dette er knapper brukerne kjenner. Hva? Etter å ha brukt de fleste medieavspillingsprogrammer i flere år har jeg kun lært at mellomromstasten er pause. Å ikke la brukeren bruke musepekeren i programmer er antagelig hakket dummere enn å deaktivere back-knappen i nettleseren.

Kun drevet av pågangsmot knapper jeg meg videre i klienten. Det er nå det virkelig begynner å bli ille. Voddler har gjort den kardinalfeilen å la seg inspirere av DVD-menyer og fjernkontroller når de har designet menysystemet sitt.

Den feilen jeg opplever som mest gjennomgående i voddlers menystyringssystem er hva Jared Spool kaller ”poposticking”, som betyr at jeg må først grave seg til bunns i en kategori, for så å gå helt til topps igjen for så å grave seg til bunns i en annen kategori, i håp om finne det man leter etter. Dette oppleves som unødvendig klønete, og tastaturnavigasjonen gir det en ekstra duste-dimensjon.

Sporingen i grensesnittet er svak, etter hva jeg kunne skjønne har valgt element en svak highlight, men denne er så lite tydelig at jeg måtte sjekke flere ganger om jeg hadde fokus på riktig sted.

Tilbakemelding til brukeren på valgt handling er under middels, som bruker forventer jeg å få umiddelbar tilbakemelding når jeg trykker enter. Jeg liker ikke å sitte igjen med spørsmålet ”startet jeg filmen nå”.

Etter en del frem og tilbake finner jeg en kategori jeg ønsker å kikke mer i, men hvorfor er ikke presentasjonsmoduset jeg valgte i forrige kategori fortsatt det samme? Gallerivisningen er stort sett bare irriterende, særlig at det alltid må være et aktivt element som åpner seg i en slags dårlig lightbox som dekker over flere andre filmer i galleriet.

Jeg får tilslutt valgt en film, og etter en del buffring av reklame starter filmen. Selve avspillingen av går filmen går for så vidt greit, klienten sliter kun litt når jeg spoler i åttegangers hastighet.

Hvor er avslutt-knappen?

Etter endt film forsøker jeg å avslutte klienten, men hvor er avsluttknappe? For å komme meg ut av filmvisningsmodus må jeg trykke ”Escape” for å få frem avspillingskontrollene, så må jeg trykke ”pause” etterfulgt av ”stopp” for så å navigere med helt til topps i navigasjonssystemet hvor jeg til slutt finner avsluttknappen.

Her må jeg legge til at det var ved andre gangs forsøk jeg fant frem til dette, første gang fant jeg ingen annen løsning enn å dra en svensk en

Hva må fikses

Voddler er for øyeblikket kun ute med en tidlig beta, men for at dette produktet skal overleve seg selv er det en del ting det må rettes opp i:

  1. La brukeren navigere med musen
  2. Legg til søkefelt
  3. Få vekk DVD-menymetaforen i navigasjonen, hva er galt med å ligne på en hvilken som helst medieavspiller, kikk på youtube kikk på quicktime, kikk på mediaplayer.
  4. Og siste men ikke minst, så må utvalget av film og TV-programmer utvides, og presentasjonen av dem må strammes kraftig opp.