Henriette Hedløv

Hva kunne Kronprinsen ha gjort annerledes?

Digitale tjenester 2 kommentarer

En navngitt lensmannsbetjent i en mindre kommune her til lands har fått ufrivillig mye oppmerksomhet fra norsk presse og andre etter at Kronprinsen responderte på hans kommentar om at Davosmøtene er «Vip-møte uten mål og mening» på film på Kronprinsparets facebookside.

Kronprinsen starter videoinnslaget med å si: «jeg vil bare svare Knut Gunnar som har lagt igjen en kommentar på …»

Kronprinsen = beste praksis

Jeg har sansen for måten kronprinsparet tar i bruk de sosiale mediene for  skape engasjement og synlighet rundt saker de selv er engasjert i. Jeg synes også valg av kommunikasjonsform passer den folkelige profilen Kronprinsparet  har valgt å ha.

Gjennom videodagbøker på YouTube, Twitter og Facebookside kommuniserer han sitt engasjement samtidig som han er genuint interessert i hva folket mener om det han gjør. Det virkelig gode, er at han i tillegg styrer kommunikasjonen deretter. Dette er beste praksis!

Da Kronprinsparet lanserte sin egen YouTube-kanal i forrige uke, ble tiltaket kalt et forsøk på propaganda. Med svar til lensmannsbetjenten beviser Kronprinsen at kanalen også er tenkt brukt som dialogverktøy.

Men kraften i disse mediene er enorm. Kronprinsen bør derfor opptre mer aktsomt av hensyn til de som engasjerer seg.  Man bør generelt være forsiktig med å «henge ut» eller henvende seg direkte til privatpersoner i åpne forum selv om intensjonen er god.

Vi har sett eksempler på dette tidligere – Stormberg vs SF Norge er ett av dem.  Som næringslivsaktør eller «maktperson» har man et ansvar for å tenke på konsekvensene for «den andre parten». I Stormbergtilfellet er jeg mest bekymret for sekretæren og familien til SF-sjefen.

Hva kunne Kronprinsen ha gjort annerledes?

Jeg forstår at Kronprinsen ikke så for seg at hele medienorge skulle stå på døren til lensmannsbetjenten og saken er førstesideoppslag i alle landets nettaviser minutter senere. Med liten erfaring i disse mediene vil de flest gå på en liten eller større smell.

Jeg mener Kronprinsen burde ha håndtert dette ved å legge inn en kommentar til lensmannsbetjenten hvor han takker for engasjementet og oppfordrer ham til å se en video hvor han forklarer litt mer inngående hva som foregår i Davos.  I videoen burde Kronprinsen ha addressert alle som har vist noe skepsis til hva Davosmøtene faktisk fører til, og ikke henvendt seg til lensmannensbetjenten direkte. I sosiale medier, som i sosial omgang generelt, er det de små detaljene som teller.

– og til slutt en liten refleksjon fra kjøkkenfestens mørkeste kroker…

Om lensmannsbetjenten på sin side nå håndterer mediepresset på en snedig måte, risikerer vi vel å få servert følgende overskrifter på Kampanje.no om noen måneder «Lensmannsbetjent blir PR-rådgiver!» ? (ref «Drittungen» i GK,  «Joe the plumber» og hun som Clinton hilste på ved Norgesbesøket)