Jørgen Dalen

Brukeropplevelse og SharePoint 2010

Digitale tjenester, Tjenestedesign 2 kommentarer

Etter å ha sett betaversjonen av SharePoint 2010 skyter jeg fra hofta med en uhøytidlig evaluering. Se på dette som kvalifisert synsing – vi kommer selvsagt tilbake til en mer grundig test når løsningen er lansert!

Dette liker jeg

  • Bedre respons og oppgavefokus: I SP 2007 måtte man gå innom veldig mange steg og sider for å publisere et innholdselement. Kombinasjonen av Ajax, færre postbacks og enklere tilgang til funksjoner i Ribbon-delen gjør løsningen mer responsiv. Nå fremstår den mer oppgavefokusert, og du har ikke lenger følelsen av å bli kastet fra side til side (med hver sin look and feel)
  • Bedre støtte for metadata: I SharePoint 2007 var det en utfordring å operere med felles metadata på tvers av site-collections og farmer. Det gjorde at mange måtte ty til 3-parts verktøy for emnekart og tilsvarende. I SP 2010 blir det lettere å implementere taksonomier og andre metadata på tvers av løsningen. Det blir spennende å se hvilke muligheter TermStore vil gi for brukerne
  • Følg aktivitetene til dine kolleger: Web-delen «activities» gjør at du kan følge med på personene i nettverket ditt. Vi har tidligere skrevet om hvor viktig det er at systemet letter jobben med å dele informasjon. «Activities» er et godt eksempel på hvordan man kan dele kunnskap mer effektivt med støtte fra systemet

Dette liker jeg ikke

  • Mangel på lavterskel samarbeidsverktøy: En samhandlingsplattform må støtte ulike typer samarbeid. SharePoint fungerer godt til strukturert samarbeid i prosjekter og lignende – jeg savner verktøy som støtter uformelt og mindre strukturert samarbeid som man ofte har i fagmiljøer og nettverk. SP 2010 har riktignok noe som heter ”NoteBoard” der du kan skrive meldinger på siden til andre personer eller arbeidsrom, men savner at de tar Enterprise 2.0-revolusjonen mer på alvor og tilbyr lavterkselverktøy som mikroblogging som er like god eller bedre enn Yammer og tilsvarende applikasjoner.
  • Dokument-metaforen: Hvorfor skal innholdet du lager være på en A4-side? Ofte samarbeider man om andre ting enn dokumenter.   En samhandlingsplattform bør være fleksibel i forhold til hvordan man produserer innholdet. Jeg ville likt å se at SharePoint var mindre dokumentsentrisk og mer innovativ i forhold til hvordan resultatet av samhandlingen kan fremstå.
  • Lite konsolidert søk: Med nye verktøy øker også muligheten for flere informasjonssiloer. Enterprise-versjonen av SP 2010 kommer med Fast som søkeplattform, men jeg skulle sett muligheten for en ennå mer konsolidert løsning der man også kan søke i egen innboks, harddisk osv i tillegg til det som er lagret i SharePoint. Det ville ha økt bonusen med å velge Office-pakken og andre Microsoft-produkter. Er mangelen på konsolidering en konsekvens av hvordan Microsoft er organisert?

Det er alltid heftige meningsutvekslinger når Microsoft lanserer noe nytt: del gjerne dine meninger her på Kjøkkenfesten!