Praktisk brukertesting – en gave til det norske fagmiljøet

Tone Terum

Praktisk brukertesting – en gave til det norske fagmiljøet

Tjenestedesign 3 kommentarer

Det er ikke hver dag det kommer ut bøker om brukeropplevelse på norsk. Dette er den første norske boka om brukertesting, og den lever opp til navnet ”Praktisk brukertesting”. ”En gave til det norske fagmiljøet”, var en av tilbakemeldingene på twitter i går.

Misjonering om brukertesting

Hovedbudskapet er at brukertesting er essensiell i all brukersentrert utvikling. Det at du lar reelle brukere teste det du utvikler før det lanseres og ferdigstilles, er avgjørende og viktig for den gode brukeropplevelsen. Å møte de som faktisk skal bruke løsningen, gir unike perspektiver som vil påvirke teamet. Dere vet hvor skoen trykker, og blir i stand til å ta beslutninger på bedre grunnlag enn egne meninger.

All brukertesting har verdi. Du trenger ikke å gjøre en omfattende test i en fancy lab med enveisspeil og eyetracking. Det går an å gjøre det enkelt og effektivt. Noe bruker-involvering er bedre enn ingenting.

Både for lekmann og lærd

Boka egner seg for alle som jobber med nettsteder og systemutvikling. Dette er et nyttig oppslagsverk for deg som skal gjøre din første brukertest. Selv om jeg har brukertestet i årevis, og bygget flere brukertestlaber, og hadde jeg stor glede av å lese boken. Jeg fant mange interessante innspill og oppdagelser, og justeringer på hvordan ting kan gjøres.

Analyse av resultatene

Særlig satte jeg pris på kapittelet om analyse av resultatene. Brukertesting er jo en kvalitativ metode, og her er det stor variasjon mellom praksis for ulike testteam. For oss i Halogen er jo kombinasjonen av brukertesting og webanalyse spesielt aktuell. En brukertest kan i stor grad hjelpe oss å tolke rapporter fra webanalyse ved å forstå hvorfor tallene er som de er.

Hva gjør andre?

Det var veldig interessant med sitater fra en rekke intervjuer med folk som har erfaring i brukersentrert utvikling. Det er spennende å lære av andres erfaringer og synspunkt. Dette var fornøyelig lesing. Her er et par gullkorn:

Vær forberedt på at brukertester vil endre måten du designer på for all fremtid.

Martina Schnell (intervju)

Brukertesting er det nærmeste du kommer en trylleformel for å forbedre bruekrvennlighet. Det er den raskeste måten jeg kjenner for å tilegne seg økt kompetanse som designer.

Laura Arlov

Løp og kjøp

Eli Toftøy Andersen og Jon Gunnar Wold har gitt ut en fengende bok om brukertesting. Språket er lett og fengende, og nytteverdien stor. Løp og kjøp! Brukertester du i dag, får du inspirasjon. Brukertester du ikke, så sett i gang!

Løp og test!

Vil du være med på boklanseringen?

Boka blir lansert med brask og bram torsdag 28. april kl 16:00-18:30 hos Cappelen Damm i Akersgaten 47-49. Dette er et åpent arrangement for alle som vil delta, og du får både sett live demo av brukertesting og vært med på bokbad.

Invitasjon til boklanseringen

 

Les mer om boken

Alt om boken Praktisk brukertesting

Forfatterne har tilgjengeliggjort maler som kan være nyttige for deg som skal brukerteste. De finner du her: Maler for brukertesting