Død over intranettet

Vegard Iglebæk

Død over intranettet

Digitale tjenester, Tjenestedesign 16 kommentarer

Hva om intranettet ble erstattet av apps?

Knut Rolland (Steria it-konsulentbyrå) proklamerte nylig intranettets snarlige død på Kunnskapstinget (der også kollega Jørgen Dalen hadde et innlegg). Det var selvsagt en spissformulering. Men påstanden har mye for seg. For det gjengse intranett er nemlig skapt for

 • rutiner
 • timelister
 • reiseregninger
 • enveis kommunikasjon
 • hvordan håndtere kjente og kjære problemstillinger

Aiai! Så artig, dere!

Arbeidshverdagen handler derimot først og fremst om å håndtere hverdagen, så som å lande en kontrakt, produsere et dokument (gjerne med kolleger), motivere andre til ekstra innsats, dra organisasjonen i en ny retning, finne fram til rett person, etc. Til den slags utfordringer trengs det verktøy som evner å støtte opp rundt det Rolland kalte kunnskapsarbeideres behov for å improvisere i hverdagen.

Gjør det enkelt

Smarttelefoner har åpnet et nytt univers av enkelhet og brukerfryd. Hva om intranettet kunne by på den samme opplevelsen? Det er som om både oppdragsgivere og leverandører av intranett har gitt opp troen på at intranett kan være annet enn strevsomme og uinspirerende. Slik trenger det absolutt ikke være.

Kan sosiale medier fikse intranettet?

Det er faktisk lys i tunnelen. Sosiale medier kan inspirere nye måter å tenke intranett på. Her er et eksempel fra virkeligheten.

Forleden fikk jeg en melding fra en bekjent av meg på Facebook. Hun ba meg ta en titt på startsiden til en nettavis. Rent instinktivt, var det noe jeg ville endret? spurte hun. Hun ba meg foreslå inntil tre endringer.  Her er forslagene jeg tastet tilbake:

 • det er for mange valg i nettavisens toppmeny
 • bare 2/3 av skjermbredden er i bruk, hvorfor det?
 • bildebruken er slapp

Dagen etter sjekket jeg med vedkommende om hvor mye respons hun hadde fått via Facebook. Intet mindre enn 50 personer i Facebook-nettverket hadde respondert. Alt skjedde i løpet av et par kveldstimer. Vi som svarte gjorde det på fritida vår. Jeg var neppe den eneste som kjente fryden over å turnere en slik utfordring via mobilen på noen raske minutter.

Hva skjedde så? Min kontakt brukte innspillene på et møte i nettavisen morgenen etter for å få gjennomslag for at nettavisen hadde forbedringspotensial. Hun kunne vise til ærlige innspill fra 50 personer utenfor organisasjonen.

Nå tenker du kanskje at det ikke lar seg gjøre å erstatte intranett med apps.  Nei, kanskje ikke per i dag. Men organisasjoner har behov for å få jobben gjort. Noen ganger ved hjelp av interne krefter. Andre ganger via nettverket utenfor jobbens brannmur.

Hva skal bli intranettets iTunes?

Internettet har demonstrert at det kan transformere industrier: Apple sin musikkbutikk iTunes har gjort platebutikker overflødige i Norge. Nettbokhandelen Amazon bidrar til at bokhandlere går konkurs i USA og får norske forlag til å skjelve i buksene.

Javisst kan vi sørge for at virksomheter får til

 • bedre digital arbeidsflyt ved bruk av gode, online arbeidsrom
 • chat internt i virksomheten
 • levende intranett

Men det forutsetter at både leverandører og kunder våge å eksperimentere og å ta risiko.