Service design – veien til brukernirvana

Tuva Eikås

Service design – veien til brukernirvana

Tjenestedesign 9 kommentarer

Service designHar du noen gang sett tv-seriene der sjefene for store firma blir satt til å gjøre andre jobber i konsernet og plutselig oppdager at en liten detalj i disken forsinker hele tjenesteprosessen og gjør de ansatte sure og stressa? Det er dette service design kan hjelpe deg å avdekke uten at du må på tv.

Service design er samspillet mellom kontaktpunkter

Service design handler om å se på den helhetlige brukeropplevelsen. Produktet er sammenhengende tjenester i stedet for enkeltprodukter. Man bruker designmetodikk som brukerreiser, aktørkartlegginger og workshops for å se det store bildet og oppnå strategisk endring.

Service designs styrke er at det er en tverrfaglig tilnærming som kombinerer metoder og verktøy fra ulike disipliner. Resultatet er nye systemer og prosesser som oppleves som nyttige, brukervennlige, attraktive og effektive.

Se for deg at du skal ut og fly. Du ser en reklameposter for billige flybilletter, bestiller billetten på flyselskapets nettside, mottar en bekreftelsesmail, får en SMS på reisedagen, sjekker inn på automaten på flyplassen, får en billett, sjekker inn bagasjen din i bag drop-skranken, får en bagasjetag, finner din avgang på skjermene på flyplassen, får billetten sjekket av personalet ved boarding-skranken, hilser på personalet i flyet, setter deg på plassen din, får sikkerhetsinfotv-skjermen og leser flyselskapets magasin.

Alt dette er kontaktpunkt mellom flyselskapet og deg som bruker. Og hvert av disse kontaktpunktene, og samspillet mellom dem, er med på å forme din opplevelse av tjenesten.

Hvordan lager man god service design?

Tjenesten bør oppleves gjennom brukerens øyne. Hva ønsker brukeren å gjøre? Hvordan oppdager han tjenesten? Hvor bruker han tjenesten? På badet? På biblioteket? I skogen? Hva har det å si for hvordan tjenesten er utformet? Populære tjenester møter brukerens behov. Slik blir de brukt hyppig, og ikke minst anbefalt til andre.

Naturmuseet California Academy of Sciences er godt besøkt av barnefamilier, men ønsket å tiltrekke seg nye brukere i tillegg. Derfor introduserte de NightLife-konseptet der man en kveld i uken kan oppleve museet på en ny måte med et nytt tema. Med alkoholservering, DJs, spesielle planetarium-show og 21 års aldresgrense er museet nå stappfullt hver torsdag kveld.

Alle skal med!

Alle, absolutt alle, interessenter bør kartlegges og så mange som mulig bør inkluderes i designprosessen. Det betyr kunden, personalet, sjefen, markedsførerne, ingeniørene, transportselskapet, lagerarbeiderne, konkurrentene etc. Dette sikrer smidig samarbeid innad i firmaet. Brukerne på sin side får en direkte mulighet til å påvirke utformingen av tjenesten. Og som en bonus; når man gjør en slik kartlegging kan det også dukke opp nye, uventede muligheter for samarbeid mellom aktørene som gjør at man kan tilby noe ekstra til både aktørenes og kundenes gevinst.

Mercedes Benz-forhandleren i New York samarbeider for eksempel med en rekke parkeringsgarasjer i byen slik at de kan tilby sine SmartCar(el-bil)-kunder parkering i byen til halv pris. Slik kan de tilby en attraktiv tilleggstjeneste som også sikrer samarbeidspartnerne lojale kunder. Godt for Mercedes’ omdømme, SmartCar-kundene, parkeringsgarasjene og luftkvaliteten i byen.

Zoom ut

Hele miljøet tjenesten befinner seg i bør tas med i betraktningen. Det samme må firmaets merkevare og profil. En tjeneste som fungerer fint i et kontormiljø fungerer ikke nødvendigvis like bra på fjellet.

Tesco, en internasjonal dagligvarekjede, hadde som mål å bli nummer 1 i Korea uten å øke antall butikker. For å komme opp med et nytt konsept startet de en omfattende undersøkelse der de benyttet service design-metodikk.

Det viste seg at koreanere opplever handling av dagligvarer som et mareritt; Som de nest mest hardtarbeidende menneskene i verden må de etter en lang dag på jobb trykke seg inn i dagligvarebutikkene sammen med tusen andre stressete koreanere. Det fører til mye frustrasjon og en dårlig brukeropplevelse.

Tesco zoomet litt ut for å se hele brukerreisen og fant ut at koreanere også bruker mye tid på til å vente på t-banen. Dermed utviklet de et nytt konsept: Hva hvis man kunne omdanne ventetid til handletid?

 

Service design blir stadig viktigere for norske bedrifter

Nesten to tredeler av den økonomiske verdiskapingen i Norge skjer i tjenesteytende næringer, og handel med tjenester er i sterk vekst. Derfor er det mye penger å tjene på lojale brukere som anbefaler tjenesten din videre, og fornøyde ansatte som jobber effektivt sammen. Samarbeid med andre aktører kan også gi tjenestetilbydere et fortrinn fordi de tilbyr ”det lille ekstra”. Gevinsten for Tesco i eksempelet over var 76% økning i antall medlemmer og 130% økning i nettsalget.

Dessuten kan bruk av service design være med på å kutte kostnader. Effektivisering av prosesser og systemer kan resultere i store besparinger. Et eksempel på dette er britiske Sunderland City Council som kuttet kostnadene i sitt program for sysselsetting av langtidsarbeidsledige fra £62.000 til £5.000 ved hjelp av service design.

Så, for å oppsummere:

«When you have two coffee shops right next to each other, and each sells the exact same coffee at the exact same price, service design is what makes you walk into one and not the other.»

31 Volts Service Design, 2008

 

Les mer om service design:

Norsk Form – Hva er tjenestedesign?

Norsk Designråd – Hva er tjenestedesign?

Service design Tools

Service Design Network

Touchpoint Service Design Network Magazine