Tankestyrte grensesnitt

Jørgen Dalen

Tankestyrte grensesnitt

Tjenestedesign 7 kommentarer

Forskningen har kommet langt innen tankestyrte grensesnitt. Jeg har testet det ut. Les videre og se hva jeg fant ut!

EEG-måleren NeuroSky koblet til iPhone
EEG-måleren NeuroSky koblet til iPhone

Ideen bak tankestyring er fascinerende: få kontroll på tankene dine og bruk det til å styre et grensesnitt direkte, uten å gå veien om fingre, stemme eller andre bevegelser.

Jeg startet med å kjøpe en EEG-måler fra produsenten NeuroSky. EEG er inngangsbilletten til måling av hjerneaktivitet, og krever (gud forby) ingen inngrep eller implantater, som tilfellet er med ennå mer avanserte løsninger. Den måler summen av elektriske impulser fra hjernen din via en sensor på pannen, og kan enkelt plugges til iPhonen via minijack-inngangen.

Hva kan styres?

Det første jeg testet var en App som heter XWave, et treningsprogram som er en fin introduksjon til tankestyring. Det mest grunnleggende man kan lære seg er å øke eller senke hjerneaktiviteten. XWave viser mengden hjerneaktivitet enkelt med et slags speedometer. Det er det samme prinsippet som ved meditasjon, og allerede her har man noe som kan brukes til å styre et grensesnitt, nemlig et binært signal. Tenk mer, og cursoren flytter seg til høyre. Tenk mindre, og den flytter seg til venstre.
App-en XWave er et fint sted å starte
App-en XWave er et fint sted å starte

Det neste trinnet på læringsstigen er å greie å øke hjerneaktiviteten innen visse frekvensområder (det er som sagt elektriske impulser som måles). Får man til det, har man ikke bare det binære signalet, men også mulighet til å knytte ulike funksjoner og kommandoer til hvert enkelt frekvensområde.

Dette synes jeg var en god del vanskeligere å styre, siden jeg i utgangspunktet ikke visste hva jeg skulle tenke på for å aktivere en spesiell frekvens. Læringen er imidlertid basert på biofeedback, og jeg ser ingen prinsipielle grunner til at man ikke skulle få god kontroll på dette med litt trening.

Selv med lengre innlæring er det altså relativt grove signaler man greier å få kontroll over. EEG skiller seg sånn sett fra sensorer som måler aktiviteten på hjernecellenivå som kan brukes til mer presis interaksjon, som å styre bevegelser i håndproteser.

Men man slipper altså å operere inn en dings i hjernen, og utgangspunktet er etter min vurdering godt nok til å kunne lage en rekke spennende applikasjoner.

Utfordringer med tankestyring

Hva er så de største hindrene med tankestyrte grensesnitt (her tar jeg igjen utgangspunkt i EEG-teknologien):

Intensjonalitet

Det er gjort mange forsøk på å styre grensesnitt via øyebevegelser. En stor utfordring er at vi ikke har full viljestyring over hvordan øynene våre beveger seg, man må derfor legge inn et «bekreft»-funksjon i grensensittet som gjør de fleste operasjoner mye langsommere å utføre. Det samme gjelder langt på vei hjerneaktivitet – det er rett og slett mye som er random, uansett hvor stor selvkontroll du måtte ha. Det kan fort bli mye Confirm/Undo (og du synes Windows var irriterende?)

Kontekst

En ting jeg fant ut ganske fort: sitter du i et rom med masse mennesker er det mye vanskeligere å ha kontroll på tankene dine. Dette er definitivt noe som passer best i rolige omgivelser. Noe å tenke på når man skal vurdere brukskontekst for tankestyrte grensesnitt.

Læringstid

En annen potensiell showstopper er innlæringstiden. Det er selvsagt ikke lagd noen konvensjoner ennå, så man må lære seg en applikasjon av gangen. Dette er kanskje EEG-teknologiens største svakhet, og kommer sannsynligvis til å drive frem satsing på sensorteknologi der det i større grad er maskinvaren som må trenes opp, og ikke personen.

Den nye gutteromsbølgen

Tankestyring har naturligvis stor Geek-appell, og den lave prisen på maskinvaren er selvfølgelig gode nyheter for gutterommene. Jeg tror vi kommer til å få se mange spennende Apps fremover, og det er ikke sikkert at det blir IBM som vil lage de aller kuleste.

I mellomtiden er det bare å trene på å få ennå bedre selvkontroll.

Følg meg på Twitter: @JorgenDalen