Norsk internetthistorie – digital dugnad

Jørgen Helland

Norsk internetthistorie – digital dugnad

Digitale tjenester 29 kommentarer
Vi elsker internett
Bilde under Creative Commons lisens av Joe Stump

I en bransje som er mest opptatt av å se framover er det viktig at vi ikke glemmer å dokumentere veien vi har gått. Det er faktisk slik at mange av oss har et altfor lempfeldig forhold til vår korte historie. Dette må vi gjøre noe med.

Historie er viktig

Som digital entusiast og sosiolog med et halvt grunnfag i historie er jeg interessert å se hvordan det norske folk gradvis venner seg til den digitale hverdagen. Hvor langt har vi ikke kommet, både på teknologisk, praktisk, strukturelt og kulturelt de siste ti årene i forholdet til digitale flater?

Men hva er de viktigste historiske markørene i denne utviklingen? Er det viktig at VG satt i gang VG+ for iPad i fjor? Er det viktig at Lille Vinkel Sko fikk sin Facebookside stengt i påsken for to år siden? Og hvor viktig var det at Google etablerte et eget kontor i Norge? Når begynte egentlig det norske folk å bruke sosiale medier i stor grad? Det er slike spørsmål som er viktig å svare på for en bransje som er i sin spede barndom.

Vår digitalhistorie er viktig for å kunne forstå hvorfor ting er som de er. Historisk innsikt gir bedre forutsetninger for å forstå hva som kommer.

Bli med på digital dugnad!

Det finnes en del kilder for norsk internetthistorie, spesielt fra perioden 1995-2005. Nina Hølke i Confetti skrev «Fus – en jubileumsbok om kommersialiseringen av internett i Norge 1995-2005» og jeg føler meg rimelig trygg på at mange av de viktigste hendelsene er med her (jeg har altså ikke rukket å lese den enda). Men hva med de siste 5-6 årene? Hva med framveksten av sosiale medier? Hva med wap?

Jeg har opprettet et åpent dokument som jeg håper at alle som har noe av historisk interesse kan bruke til å legge inn hendelser, nettsteder etc. Jeg er ikke helt sikker på hvordan informasjonen kan brukes eller presenteres, men tanken er at dette kan fungere som grunnlag for alle som synes det er spennende.

Jeg har lagt inn litt informasjon selv og så har jeg lagt inn navnene på en rekke tjenester og nettsider som jeg mener bør omtales når historien skal skrives. Men det er så inderlig mye som gjenstår!

Jeg håper du har lyst til å bidra!

Gå inn og sjekk «WWW i Norge 1993 – 2012» og legg gjerne inn små og store hendelser.

Skriv meldinger på Twitter under hashtaggen #internetthistorie

NB!!!!! Bli med i gruppa på LinkedIn – her organiseres alt arbeidet

Eller:

Fyr løs i kommentarfeltet med lenker til kilder eller informasjon som kanskje bare du sitter på.

NB: all informasjon som samles inn gjennom denne dugnaden er tilgjengelig og kan brukes av alle.