Tilgang for alle?

Cecilie Smestad

Tilgang for alle?

Tjenestedesign 6 kommentarer

Skulpturparken på Tjuvholmen

I forrige uke ble det i DNs leder satt spørsmålstegn ved universell utforming av studentboliger. Gjennom tiltak som sikrer at boligen er tilgjengelig – for alle – bygger studentskipnaden hybler som kan benyttes av rullestolbrukere, men også av alle andre studenter. Artikkelforfatteren setter spørsmålstegn ved manglende bevilgninger for å realisere antallet universelt utformede studentboliger, samtidig som han belyser et begrenset behov for tilpassede boliger. Det nevnes at de fleste universelt utformede studentboligene benyttes av studenter som strengt tatt ikke har behov for en rullestoltilpasset leilighet, men som bor i hyblene allikevel. Men, er det egentlig et problem?

Universelt utformede byrom

Etter å ha opplevd Oslo fra en rullende side (dog ikke med rullestol, men med barnevogn), opplever jeg stadig hvor vanskelig det er å ta seg frem i byen – og hvor bra det er med universelt utformede byrom. Ingen tar skade av universell utforming, det gjør bare boligen, plassen eller bygningen mer fremkommelig. I helgen gledet jeg meg til å oppleve den nye skulpturparken på Tjuvholmen, og tok med hele familien på tur. Vi trillet avgårde og brøytet oss frem gjennom folkemengden på Aker Brygge før vi kom ut i roligere farvann på Tjuvholmen. Arkitekturen og stemningen var helt strålende, en båt la til ved kaia og glade passasjerer hoppet i land. Vi trillet langs sjøen, men plutselig sa det stopp. Hvor ble det av den fine veien?

Sti på Tjuvholmen

Sti på Tjuvholmen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vi dyttet vognen ut på gresset og kom oss trygt over på fast grunn. Men, hvorfor var det ikke dekke hele veien? Ved museet kom vi til neste hindring, her var det kun trapp, ingen rampe i sikte.

Museumstrapp Astrup Fearnley

Dette var jo litt rart, en helt ny park, herlig beliggende ytterst mot fjorden, men vanskelig å ta seg frem i. Det var flere enn oss som lurte på hvor vi skulle ta veien – ikke alle som like lett kan ta seg frem over plenen.

 

Dame med barnevogn på Tjuvholmen går over gressetDame med barnevogn på Tjuvholmen

 

 

 

 

 

 

 

 

Her burde man kanskje tenkt litt mer på universell utforming og gjort fremkommeligheten bedre, for alle rullende?

Den tilgjengelige grunntanken

The Center for Universal Design ved North Carolina State University regnes som opphavsstedet for begrepet «universell utforming». Senteret har utarbeidet syv prinsipper for universell utforming, omsatt til norske forhold av Deltasenteret:

  1. Like mulig­heter for bruk
  2. Fleksibel i bruk
  3. Enkel og intuitiv i bruk
  4. Forståelig informasjon
  5. Toleranse for feil
  6. Lav fysisk anstrengelse
  7. Størrelse og plass for tilgang og bruk
Grunntanken bak universell utforming er at universelt utformede løsninger (i det minste teoretisk sett) skaper bedre tilgjengelighet og bruk for alle brukere, og ikke bare folk som «trenger» det. Det gjelder også i det digitale.

Digitale regelverk

Regjeringen har satt mål om at Norge skal være universelt utformet – både digitalt og fysisk innen 2025. I EU jobbes det nå med å utvikle en europeisk standard (EN) – en nettbasert verktøykasse støttet av tre tekniske rapporter (TR). Dette skal til sammen hjelpe offentlige organer i anskaffelsen av tilgjengelige IKT-løsninger og -tjenester. Standarden skal være ferdig gjennomarbeidet og vedtatt innen 2014.

Til alles beste

EU-standarden sammen med den norske diskriminerings- og tilgjengelighetsloven fra 2011, vil stramme inn på kravene til IT-løsninger slik at disse utvikles tilgjengelig for allmennheten. Ja, det vil nok etter all sannsynlighet koste mer, og ja, det er ikke alle som “trenger det”, men ingen vil ta skade av at løsningene blir bedre for oss alle! Plutselig er det du som blir glad for at løsningen også fungerer på mobil, at du klarer å navigere mens du holder et utålmodig barn på armen, at du kan øke skriftstørrelsen den dagen du har glemt brillene hjemme. At både fysiske og digitale løsninger blir bedre for oss alle er noe vi kan glede oss til.

Vil du lese mer om universell utforming? 

Se Difis ressursside.