SharePoint 2013 – førsteinntrykk

Jørgen Dalen

SharePoint 2013 – førsteinntrykk

Tjenestedesign 2 kommentarer

Brukeropplevelsen har fått et løft i neste versjon av SharePoint. Men som vanlig er alt 80% gjennomført. Når skal Microsoft gå hele veien?

Du kan nå laste ned betaversjonen av SharePoint 2013. Det er altså en uferdig versjon jeg har basert meg på:

Hva er nytt?

Det første jeg ville vite var naturligvis hva som er nytt siden SharePoint 2010 (som jeg gjorde en tilsvarende evaluering av her):

Bruk av tiles

Tiles er brukt på flere av forsidene
Tiles er brukt på flere av forsidene

Det første jeg la merke til er at man har gjenbrukt deler av Tiles-konseptet kjent fra mobil-grensesnittet. Den typiske bruken er på forsider der man velger mellom hovedfunksjoner; men det ikke brukt gjennomgående i løsningen.

Tiles i seg selv gjør ikke nødvendigvis interaksjonen mer effektiv, men har den heldige effekten at designet ser mer ryddig ut. I tidligere versjoner har interaktive elementer «svømt» mer rundt på skjermen, nå er det strammet betydelig opp. Her kan du se flere skjermbilder av hvordan det ser ut.

Header og andre standardelementer

Headeren har blitt mer diskret, og standardelementer som «site actions» tar mindre plass enn før. Bra!  Spesielt i team sites der arbeidsflaten bør ta mesteparten av plassen. Disse elementene har skapt  hodebry blant designere fordi de er vanskelig å passe inn i designprofilen. Det sies at det blir lettere å kontrollere design og branding i den nye versjonen.

Feedback til brukerne

Forbedret brukerdialog
Forbedret brukerdialog

Dialogen med brukerne har blitt bedre. Før skjedde det bla gjennom tekst i en smal banner på toppen av siden. Nå bruker man en stor lightbox midt på siden som viser status etter at du har utført en handling. Det er bra, men det er også tydelig at man ikke er helt i mål med denne viktige funksjonen –  det var minst 3 ulike konsepter for feedback i versjonen jeg testet, i form av tekster som popper opp på ulike steder på siden. Dette regner jeg med har løst seg til lansering.

Ikoner

SharePoint er viden kjent for sine mange (og udelikate) ikoner. Nå har de fleste blitt redesignet – og ser langt bedre ut. Men flere har ikke fått bli med på festen, spesielt de i administrasjonsgrensesnittene.

Administrasjonsgrensensitt

Lite har skjedd med administrasjonsgrensesnittet
Lite har skjedd med administrasjonsgrensesnittet

Dette er kanskje den største skuffelsen – lite har skjedd på alle sidene der innhold og brukere blir administrert. Jeg skjønner at det er snakk om mange sider, men hadde forventet at dette ville få et løft i denne versjonen. Bruker man collaboration-delen av SharePoint er det en stor andel av brukerne som vil bli eksponert for disse sidene.

Konklusjon

Siden jeg har vært litt negativ her er det på sin plass å si at førsteinntrykket av SharePoint 2013 er positivt. Det er tydlig at brukeropplevelse og design har blitt prioritert høyere, og man har greid å gjenbruke gode designelementer fra andre deler av porteføljen.

Jeg hadde likevel håpet man hadde stått løpet ut og gitt oss et mer gjennomdesignet produkt.

Følg meg på Twitter: @JorgenDalen