
Raske tips til Google Analytics – del 1
Digitale tjenester, Tjenestedesign 4 kommentarer
Nytt år, nye muligheter! Hva med å benytte det nye året til tweeke litt på oppsettet av Google Analytics og kanskje hente ut litt ekstra informasjon? I en liten bloggserie vil jeg tipse om noen enkle ting du kanskje har oversett, som kan gi deg enda litt mer innsikt til å forbedre nettstedet ditt.
I løpet av noen artikler fremover, skal du få tips om hvordan
- du får oversikt over trafikk til sider som ikke finnes lengre (404-sider).
- du kan tracke feilmeldinger i skjemaene dine.
- du kan bruke måling av internsøk til å få mer innsikt om hva brukerne ser etter.
- du benytter enkel regulære uttrykk (regexp) i rapporter og mål.
404 – din hjelper til å rydde i gamle lenker
I første runde skal jeg se litt på den ofte irriterende 404-siden. Det er altså den siden som ingen skal komme til, men som likevel dukker opp. Det skjer gjerne når vi restrukturerer innhold og glemmer å oppdatere lenker. Ved flytting av et nettsted fra et CMS til et annet blir det gjerne nye URL’er som kan gi mange feil hvis ikke du har 301-redirectene på plass. Kanskje sletter vi en side som likevel er i bruk, osv.
Hvordan ser en typisk 404-side ut? Her er eksempel for Dagbladet og Statoil. Dagbladet sin side hjelper deg litt videre, men Statoils gir deg absolutt ingen hjelp. I tillegg forutsetter feilmeldingen at du kom til siden i din søken etter en (bensin?)stasjon.
Google Analytics og 404
Google Analytics tracker alle sider du har bedt den tracke men 404-siden er ofte et unntak. I tillegg er en 404 side spesiell (den har jo ingen fast URL), så her kan du legge til ekstra JavaScript for å hente ut mer informasjon. Det kan for eksempel være nyttig å vite hvor kunden kom i fra før 404-siden (referral) og du trenger å vite hvilken side som kunden forsøkte å nå.
Det er flere metoder å bruke, og jeg viser den ene, som går ut på å modifisere litt på GA-koden på siden. En annen metode er å benytte Events – spør evt. i kommentarfeltet.
Endringen du skal gjøre i Javascript-koden (KUN på 404-siden din!) er:
_gaq.push(['_trackPageview']);
endres til
_gaq.push(['_trackPageview','/404.html?page=' + document.location.pathname + document.location.search + '&from=' + document.referrer]);
Hva skjer her? Jo, vi setter et kunstig URL-navn på siden (/404.html – du kan godt benytte et annet filnavn, eller hekte på en underkatalog), så henter vi opp orginal-URL’en kunden benyttet (document.location.pathname) evt. parametre til denne URL’en (document.location.search) og referrer-informasjon (document.referrer). Denne informasjonen hekter vi sammen og dytter inn i Google Analytics.
Hvordan finner vi dette i Google Analytics?
Vi har tracket 404-siden som en vanlige side og du vil finne informasjonen i Content-seksjonen i Analytics. Navigér deg ned til Site Content og All Pages for oversikt over alle sidene. Legg inn /404.html i søkefeltet, for å filtrere ut 404-feilene. Har du mange, kan det se litt uoversiktlig ut. Men du vil se siden kunden forsøkte å besøke (som utløste 404-feilen), samt siden kunden kom i fra (referrer). For de som kommer direkte, vil from være tom.
Men hva med søkemotorne – de fanges ikke opp?
Når sidene dine besøkes av søkemotorne fyres ikke Google Analytics-scriptet av. Du vil derfor ikke se 404-feilene som søkemotorne finner. Her er Google Webmaster Tools din venn. Logg deg inn og du finner 404-feilene under Health og Crawl Errors.
Har du sider som er slettet fra nettstedet ditt, men feilaktig dukker opp hos Google, kan du fremskynde sletteprosessen i Google-indeksen ved å benytte valget under Optimization og Remove URLs.
Konklusjon?
Følg med på dine 404-feil. Det er lett og du slipper å irritere kunder og besøkende unødvendig. I tillegg er det unødvendig å at gamle, slettede sider dukker opp i søkeresultatet hos Google og andre. Med det samme du er i gang, kan du jo sjekke ut ditt eget nettsteds 404-side. Den bør kanskje justeres litt?
Har du andre metoder for måling av 404-feil, diskuter gjerne i kommentarfeltet.