En smartere busstur med Apple Watch

Ingjerd Jevnaker

En smartere busstur med Apple Watch

Tjenestedesign 4 kommentarer

Kroppsnær teknologi, eller “wearables” som det også kalles, er enhver teknologijournalists våte drøm. Til høsten, når Apple Watch lanseres i Norge, kan det også bli allemannseie. Men hva kan egentlig den lille flaten på Apple Watch brukes til? Vi har sett på mulighetene for å ta med klokka på Kolombus’ kollektivtransport i Stavanger.

En tid for alt

Kanskje Apple har fått med seg at vi sitter og stirrer ned i telefonskjermen vår i tide og utide? Med Apple Watch blir vi i stedet en gjeng med tech-entusiaster som tilsynelatende har ekstremt dårlig tid. Altså, Apple Watch er en smartklokke, men den er ikke kjempesmart. I bunn og grunn er det bare en helt vanlig, og ganske dyr, digital klokke som fungerer som en slags fjernkontroll – og ekstra vindu – for iPhonen din.

Fordelen med klokka er at du slipper å ta ut telefonen fra lomma fordi du kan sjekke enkle ting som beskjeder, telefonanrop, værvarsel og kalender på håndleddet ditt.

Selv om Apple Watch ikke er en selvstendig enhet, er det mulig å utvide iPhone-appen med støtte for klokka ved hjelp av Apple WatchKit (Les mer om WatchKit hos Apple). Eller kanskje du bare kjøper en Android-klokke? Disse fungerer uten telefon og er av det rimeligere slaget.

En nyttig dings på reise?

Å reise er en opplevelse med mange mulige kontaktflater mellom kunden og ulike digitale kanaler. Det ble blant annet poengtert i Haralds innlegg om nattoget. Kundeopplevelsen spenner seg fra planlegging, billettkjøp og hjelp med gjennomføring av reisen, til eventuell reiseregning. Allerede i april var NSB og SAS ute og støttet Apple WatchKit i sine iPhone-applikasjoner. I Stavanger, der jeg jobber og bor, er det Kolumbus som administrerer  kollektivtrafikken, på samme måte som Ruter i Oslo/Akershus eller Skyss i Hordaland. Vi i Halogen har også vært med å designe nye nettsider og reiseplanlegger for Kolumbus – og de var derfor en naturlig kandidat som testkanin. Fokus var på opplevd nytte for oss selv som reisende, og vi har sett på ulike scenarioer man kan bruke smartklokka i kollektivtrafikken.

Scenario 1: Du er ferdig på jobb og skal finne en bussholdeplass i nærheten og når denne bussen går. Telefonen ligger i bunn av bagen. Her kan Apple Watch vise deg nærmeste stopp i et kart og sanntidsinformasjon for de neste avgangene – uten at du trenger å røre telefonen din.

Apple Watch med kart og oversikt over busstopp

Scenario 2: Du skal vise billett ved ombordstigning. Du står på holdeplassen og venter. Regnet høljer ned som alltid i Stavanger. Ved ombordstigning viser du frem billetten din. Fordi du har Apple Watch, trenger du ikke slå sammen en våt paraply og deretter fikle med tastelåsen på telefonen din.

Apple Watch som viser billett på bussen

Scenario 3: Vel ombord i bussen lurer du på når du er fremme. Her kan du bruke skjermen om bord i bussen, men der er ofte montert langt fremme i bussen med en tekst som er vanskelig å lese. Apple Watch gjør det derimot enkelt å følge med – og du kan bla deg frem for å se forventet ankomsttid til det stoppet du skal av på. Senere kan den også gi deg et varsel når du er framme ved ditt stopp.

Apple Watch med ombordskjerm

Scenario 4: Dersom du alltid følger samme reiserute, for eksempel til og fra jobb, har du kanskje lyst på spesifikk informasjon om nettopp denne strekningen. På Apple Watch kan du få sanntids ruteinformasjon for din faste tur-/returreise.

Apple Watch

Og har du først lagret din faste reise, så kan du også få opp meldinger om trafikkforstyrrelser eller forsinkelser som varsel på klokka. Tilsvarende varsler kan også sendes for å minne om at periodebilletten din snart utløper, med mulighet for et-trykks-gjenkjøp av samme billett ettersom kredittkortinformasjon likevel er registrert gjennom applikasjonen på telefonen.

Apple Watch som viser trafikkavvik

 

Hva lærte vi?

Vi ser at Apple Watch kan ha sine fordeler når man ikke vil dra opp telefonen sin (eller ikke ønsker å avbryte tastingen på Tinder eller eposten du satt og skrev). Kollektivreiser består, foruten selve reisen, stort sett av dødtid, bytter og gange, kombinert med stadige behov for å sjekke sanntid, kart, finne/endre reiserute eller kjøpe/fremvise billett. Dette gjør at denne brukeropplevelsen er svært egnet for en godt tilgjengelig ekstra skjerm som Apple Watch kan by på. Likevel har Marko Arment et godt poeng når han sier at:

“…it’s hard to make Watch apps that are truly useful compared to just taking out your iPhone and using the full app (…). The Watch seems to fit on a continuum somewhere between the iPhone and, say, a Bluetooth headset — part peripheral, part computer — and it will likely stay there.”

Les hele saken her.

Forbehold

Vi brukte noen få ledige timer i juni til å utforske smartklokka til Apple. Vi rakk ikke skaffe oss ei klokke og vi har ikke laget noen ferdige applikasjoner eller testet på brukere. Vi har derfor måttet lene oss på tilgjengelig informasjon og erfaringer fra andre. Heldigvis finnes det plenty. Vil du forresten lese en humoristisk og annerledes anmeldelse av Apple Watch, så anbefales denne artikkelen sterkt.

Vi spør dere, kjære lesere, om å komme med tilbakemeldinger. Er Apple Watch egentlig nyttig? Hva ville du brukt den til? Kjør debatt!